Czy popularny napój letni może zwiększać ryzyko zachorowania na raka? Co pokazują najnowsze badania?
Aperol zadebiutował na rynku ponad 100 lat temu, a dokładniej w 1919 roku, kiedy to ten charakterystyczny pomarańczowy trunek zaprezentował światu Giuseppe Barbieri. Miedzynarodowa , w skład którego wchodzą jeszcze Prosecco i woda mineralna. Śmiało można jednak zaryzykować twierdzenie, że w ostatnich latach przeżywa drugą młodość i jest nieodłącznym elementem wielu letnich imprez.
W związku z tym w sieci coraz częściej można trafić na dyskusje dotyczące jego szkodliwości przez A co na to nauka? Na stronie internetowej Aperolu można znaleźć informację, że jego receptura obejmująca gorzkie i słodkie pomarańcze, rabarbar i goryczkę, nie została zmieniona przez lata, a pomarańczowo-czerwony kolor likieru pochodzi od barwników E110 (żółcień pomarańczowa) i E124 (czerwień koszenilowa A).
Czy Aperol szkodzi bardziej niż inny alkohol? I to właśnie one znajdują się w centrum sporów, bo mowa o tzw. . Pomimo tych informacji o kancerogenności, według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) związek ten nie jest prawdopodobny, możliwy ani potwierdzony u ludzi.
Niemniej Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), czyli agencja Unii Europejskiej zajmująca się niezależnym doradztwem naukowym na temat istniejących i pojawiających się zagrożeń związanych z łańcuchem żywnościowym ustaliła Aperol dopuszcza oba barwniki w ilości do 200 mg na litr, więc osoba ważąca 70 kg może dziennie wypić 490 ml Aperolu, czyli osiem drinków Aperol Spritz, nie przekraczając sugerowanych limitów.
Czyli teoretycznie bezpiecznie? Nie do końca, bo To ciągle szkodliwy alkohol Co więcej, odpowiedź na pytanie, czy Aperol zwiększa ryzyko raka, można byłoby skwitować krótkim „tak”, bo to ciągle alkohol, więc jego szkodliwość jest dobrze udokumentowana.
Według Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem alkohol jest przyczyną 4 proc. przypadków raka, udarów mózgu, niewydolności serca, uzależnienia od alkoholu i problemów psychicznych. W ostatnim raporcie tej instytucji można nawet przeczytać, że . Badania amerykańskiego National Cancer Institute, w których naukowcy szczegółowo badali związek spożycia alkoholu i ryzyka raka (ze względu na wiele czynników życiowo-środowiskowych, które mogą wpływać na rozwój choroby, dokładne zrozumienie i udokumentowanie tego procesu jest niezwykle trudne) wykazały zaś, że chociaż ( ).