Ulubiona pizza Polaków – co zdradza o nich internet?

Jacy jesteśmy? Wszystko widać w internecie. Pokaż mi swoją historię wyszukiwania, a powiem, jakim człowiekiem jesteś. To samo tyczy się całego przekroju społeczeństwa. Najpopularniejsze wyniki wyszukiwania czy wpisywane hasła w danym kraju wiele nam zdradzają na temat bieżących wydarzeń, trendów czy tego, co ludzi w danym miejscu interesuje najbardziej. Analizując dane dotyczące wyszukiwań możemy także poznać gusta panujące w danym kraju. W Polsce często sprawdzamy, jak długo smażyć schabowego – stawiam, że w Japonii więcej zapytań dotyczy chociażby ryb.
A co powiecie na sprawdzenie wyszukiwań dotyczących jednego z najpopularniejszych dań na świecie? Najpopularniejsza pizza w Polsce. Holenderski serwis Dailybase przeanalizował frazy wpisywane przez Polaków, które dotyczyły pizzy. To pozwoliło wyszczególnić te, które pojawiały się najczęściej. Jaka pizza jest najpopularniejsza w Polsce? Wychodzi na to, że naszym podniebieniom najbardziej przypadła do gustu… dosyć klasyczna kompozycja.
Taka pizza nie ma prawa nie smakować – dobry sos i ser, a do tego smaczne plasterki pepperoni – przynajmniej w teorii jest to genialne połączenie, które po odpowiednim przygotowaniu (i z dobrych jakościowo składników), jest po prostu niepokonane. Zaskakujące wydaje się jednak miejsce trzecie. Nduja, czyli włoska pikantna kiełbasa, jeszcze jakiś czas temu była dosyć nieznana. Nie znajdziemy jej w większości osiedlowych pizzerii, wielu smakoszy włoskich placków zwyczajnie nie miało okazji spróbować tego dodatku – a może to się właśnie zmienia? Tym bardziej, że charakterystyczna wędlina wygrała nawet z mozzarellą. Otwieramy się na nowe smaki i to cieszy.
Redaktorzy Dailybase zwracają także uwagę na fakt, że pizza lubiana w danym kraju wiele mówi o jego mieszkańcach. U nas w Polsce ewidentnie królują warianty z dodatkami mięsnymi – pepperoni, szynką czy ndują. Im bardziej na południe, tym robi się inaczej. Grecy dodają fetę, a gdzieniegdzie na prowadzenie wychodzą warianty rodem z Turcji – z mięsem w stylu kebab i warzywnymi dodatkami. Ostatecznie to sprawia, że te danie jest tak popularne i lubiane. Chociaż podstawa, czyli ciasto, sos i ser pozostają niezmienne, to cała reszta może być naszym własnym pomysłem.
- Doskonałe sos i ser oraz plasterki pepperoni
- Tradycyjny margherita z mozzarellą
- Włoska pikantna kiełbasa – nduja
Co myślisz o Geekweeka? Twoje zdanie ma dla nas znaczenie.