19 września, 2024

Prof. Fałkowski usunięty ze stanowiska dyrektora Zamku Królewskiego. Wicepremier Gliński ostro krytykuje decyzję

W środę ministerka kultury i dziedzictwa narodowego Hanna Wróblewska odwołała prof. Wojciecha Fałkowskiego ze stanowiska dyrektora Zamku Królewskiego. Funkcję pełnił od listopada 2017 r.

W czwartek odbędzie się briefing resortu w sprawie sytuacji Zamku. Odwołany dyrektor opublikował oświadczenie, w którym ocenił, że po siedmiu latach dyrekcji zostawia instytucję „sprawnie funkcjonującą, która zajmuje znaczącą pozycję w polskim i międzynarodowym środowisku naukowym oraz muzealnym”. Wspomniał między innymi o sprawnej organizacji wystaw czasowych, rosnącej frekwencji na wydarzeniach oraz wzbogaceniu zbiorów.

„W żaden sposób nie można się zgodzić z zarzutem zakupu dzieł sztuki powyżej ich rynkowej wartości” – zastrzegł. Jest historykiem mediewistą. W czasach PRL-u zaangażowany był w działalność opozycyjną. Był członkiem Komitetu Obrony Robotników, a także kierował wydawnictwami drugiego obiegu. W latach 1993-2001 pełnił funkcję sekretarza generalnego Komitetu ds. UNESCO.

W późniejszych latach był doradcą Warszawy Lecha Kaczyńskiego oraz zajmował stanowisko wiceministra w resorcie obrony za czasów . : Prof. Fałkowski został powołany na stanowisko przez Piotra Glińskiego. Były szef resortu kultury zauważył, że do końca kadencji prof. Fałkowskiego zostały dwa miesiące oraz podziękował mu za „siedem lat wspaniałego i ambitnego rozwoju”.

„To już 23 dyrektor instytucji kultury bezprawnie odwołany przez ” – stwierdził na koniec.